Escàndol! Carn de cavall a la lasanya!

(Article de Març pel Diari La Barceloneta)
 
Ha esclatat a les noticies i està tota Europa duent-se les mans al cap: s’ha detectat carn de cavall dins aliments precuinats com lasanyes i raviolis, on es suposava hi havia només bou o vedella. Les autoritats sanitàries han posat el crit al cel prometent venjar-se amb greus penalitzacions, i conegudes marques comercials abaixen el cap i retiren, avergonyits, alguns dels seus productes del mercat.
I enmig de tan sorollós escàndol, jo em pregunto: quin és realment el problema? Puc entendre la sensibilitat d’alguns consumidors davant el fet de menjar-se les cuixes d’un animal que es podria considerar domèstic, de la mateixa manera que en alguns països europeus és impensable menjar conill, ja que es considera animal de companyia, tot i que per nosaltres sigui un plat habitual. Però em costa creure que sigui una qüestió ètica el que la presència de la carn del quadrúpede hagi estat tan durament condemnada. Tots sabem, a hores d’ara, que l’ètica i l’economia no van necessàriament de la mà en la nostra cultura, ni tan sols en quant a alimentació es refereix. Igualment, m’estranya que la causa de tan sensacional commoció sigui una qüestió sanitària, ja que la carn de cavall és una de les més saludables que es pot menjar. Jo mateixa, com a naturòpata, l’he recomanada sovint en dietes d’aprimament ja que conté un alt percentatge de proteïna però un baix nivell de greixos, a més de ser una òptima font de ferro, com la resta de carns.
Així doncs, repeteixo, quin és el problema? Segons les notícies, sembla ser que aquesta carn ha estat injectada amb una vacuna perjudicial pels humans, i de sobte em venen al cap les grips aviar i porcina, i me n’adono que ja portàvem una temporadeta sense una apocalipsis d’aquesta mena. Així que endevino que aquest argument pot satisfer al vulnerable i desinformat consumidor, però a mi no. Doncs investigo una mica més i em trobo amb una dada interessant: el preu de la carn de cavall a alguns països d’Europa de l’Est ha caigut un 30% darrerament. Ara ja comencen a quadrar-me les coses. No cal estar massa informat per relacionar aquest abaratiment amb l’oportunisme d’algunes corporacions alimentàries i els dubtosos controls sanitaris d’aquests països recentment europeïtzats. I que els proveïdors de carn habituals s’hagin vist econòmicament perjudicats i hagin mogut fils per escandalitzar l’opinió pública en vers aquest assumpte. Per tant, el problema no és la carn de cavall i la suposada vacuna mortal que carrega, (ja que els tractaments químics que reben, legalment, altres tipus de carn ens provocarien esgarrifances si els coneixèssim) sinó la corrupció dins un sector que hauria de ser impecable, l’alimentari.
 
Però,  com sempre, els implicats s’afanen a disfressar la veritat, per protegir els seus interessos econòmics, creant impressions falses i fent-nos creure que els interessos pels que vetllen són els nostres. Sino, només cal preguntar-se: s’hagués muntat el mateix enrenou en tractar-se de carn de conill enlloc de cavall? 
 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s